Rintaranka / keski- ja yläselkä

Yläselkäkipu ja jännitys, Emännänkyhmy, ylempi ristikkäinen oireyhtymä, Fasettinivel-oireyhtymä, Hengenahdistus (SOB), Rintakehän ulostulo-oireyhtymä (TOS).

Yläselkäkivun ja -jännityksen kanssa kamppaileminen on monille meistä yhteinen, ehkä jopa päivittäinen kokemus. Tämä epämukavuus voi ilmetä tietyssä kohdassa tai levitä laajemmalle alueelle, joka ulottuu eri lihasryhmiin selästä kallonpohjaan asti. Siihen liittyy usein havaittavia asentomuutoksia, kuten emännänkyhmy tai ylempi ristikkäinen oireyhtymä, joille molemmille on ominaista pään eteenpäin tippunut/suuntautunut asento tai ryhti.

Nämä kivut ilmenevät yleensä töiden aikana tai sen jälkeen, pitkään istuessa tai henkisen stressin yhteydessä. Kipu ja jännitys eivät ole siis vain kiusa, vaan ne voivat myös johtaa asent-ongelmiin, kuten hengenahdistukseen, kun selkäranka jäykistyy ja eikä anna periksi liikkeelle, mikä estää kylkiluiden kunnollisen laajentumisen hengityksen aikana. Kun kyseessä on fasettisyndrooma, jossa fasettinivelet jäykistyvät ja tulehtuvat, selän suoristaminen ja ojentaminen voi tuntua vaikealta, mikä aiheuttaa paikallisen ”jumittuneen” tunteen.

Nykyaikainen elämäntapamme, jota hallitsevat työpöytätyöt ja pitkään paikallaanolo, on dramaattisesti lisännyt yläselkäkipuja, jännittyneisyyttä sekä niskan ja yläselän huonoja asentoja. Istumatyön yleisyys sekä käsivarsien ja rintakehän etummaisten lihasten pääasiallinen päivittäinen käyttö edistävät kehon lihasryhmien epätasapainoa. Pitkäaikainen selän toimettomuus heikentää selkälihaksia, lisäksi hartioiden jatkuva eteenpäin vetäminen rasittaa ja kiristää selän ja niskan lihaksia, aiheuttaen kipua. Eteenpäin suunnatun pään asennon aiheuttama painovoiman siirtymä voimistaa rintarangan kyfoosikäyrää entisestään.

Kiropraktiikka tarjoaa täsmällistä hoitoa fasettinivelen oireyhtymän lievittämiseen. Nämä hoidot auttavat myös palauttamaan jumissa olevien kylkiluiden, muiden nikamien sekä solisluiden liikkuvuutta ja asentovirhettä, jotka ovat usein syynä rintakehän ulostulo-oireyhtymään (TOS). Addressing overactive muscles through trigger point therapy and focusing on strengthening weaker muscles is crucial for transitioning from a sedentary posture to one that resembles Tarzan’s confident stance.

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Rintakipu, Kostokondriitti, Närästys

Rintakivun kokeminen voi olla varsin huolestuttavaa, ja siihen voi olla useita syitä. Kun lääketieteelliset ongelmat on pois suljettuja diagnooseja, huomaamme usein, että taustalla voi olla rakenteellisia tekijöitä, kuten kylkiluiden virheasentoja eli subluksaatioita, tai kostokondriitti eli rintakehän ruston tulehdustila. Lisäksi kipu saattaa säteillä rinnassa jostain muusta lähteestä, kuten närästyksestä, tai sitä voi pahentaa ahdistuneisuus, joka voi todella tehdä rintakehän alueen olon epämukavaksi.

Kylkiluiden subluksaatiot voivat jopa aiheuttaa hengenahdistusta, jota joskus luullaan henkiseksi ahdistuneisuudeksi. Kun kylkiluumme ovat liikkumattomina ja meidän on vaikea hengittää syvään, se laukaisee sympaattisen hermostomme aktivoinnin, jolloin olemme yleisesti ottaen stressaantuneemmassa tilassa. Tämä lisääntynyt stressi voi myös johtaa ahdistuneisuuden tunteeseen sekä häiritä ruoansulatusjärjestelmäämme, mikä voi aiheuttaa närästystä.

Kostokondriitti eli kylkiluita ja rintalastaa yhdistävän ruston nivelrikko tai tulehdustila voi olla kivulias esimerkiksi voimakkaan liikunnan tai yskimisen yhteydessä. Tiettyjen ruokien, juomien (erityisesti alkoholin) ja tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin käytön, tiedetään aiheuttavan närästystä, koska ne voivat aiheuttaa mahahappojen pääsyn ruokatorveen. Myös mahalaukun ja ruokatorven välisen sulkijalihaksen toimintahäiriöt voivat mshdollistaa mahahappojen pääsyä ruokatorveen, erityisesti aterioiden jälkeen makuuasennossa. Kiropraktinen hoito, joka tiedettävästi stimuloi parasympaattista hermostoa ja erityisesti vagushermoa, voi lievittää refluksitautia eli närästystä puuttumalla sulkijalihaksen hermotuksen virhetoimintaan.

Liikkumaton selkäranka voi myös lisätä ruoansulatuselimistöömme kohdistuvaa painetta, mikä aiheuttaa epämukavuutta. Koska vatsalaukku on pehmeä ja liikkuu vatsaontelossa, se voi joskus siirtyä väärään asentoon, useimmiten ylöspäin. Tämä virheasento voi osaltaan myös johtaa refluksitautiin ja muihin vatsan toimintahäiriöihin, kuten proteiinien vajavaiseen sulatukseen.

Vastaanotollamme keskitymme vatsan hermotuksesta vastaavan rintarangan manipulointiin sekä käytämme hellävaraisia pehmytkudostekniikoita vatsan virheasennon lievitykseen, mikä vähentää närästyksen tunteita ja parantaa vatsalaukun toimintaa. Kaularangan hoito on myös ratkaisevan tärkeää vagushermon toiminnan kannalta sen läpikulun sijaitsevan ylempien niskanikamien läheisyydessä. Tämä hermo vastaa pääosin ruokatorven alemman sulkijalihaksen toiminnasta, monella häiriintyneenä johtaen närästykseen. Tämän lisäksi vagushermo vaikuttaa muihin ruoansulatuselimiin, sydämeen, silmiin ja esimerkiksi erilaisiin nesteeneritysrauhasiin myös päässä. Stressin aikana vagushermo ei aktivoidu kunnolla eikä se pysty toimimaan oikein, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi rytmihäiriöitä, hengitysvaikeuksia ja refluksitautia tietyillä stressaantuneilla yksilöillä. Kiropraktiikka auttaa kehoa siirtymään pois sympaattisesta eli stressitilasta, parantamaan hermoston toimintaa ja stimuloimaan vagushermoa yleisen hyvinvoinnin, elimistön toiminnan sekä palautumisen saavuttamiseksi.

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Skolioosi, Scheuermannin oireyhtymä

Yksikään ihminen ei ole täysin symmetrinen, ja selkäranka on usein luonnostaan hieman kaareva. Skolioosissa sen sijaan selkäranka on selkeästi sivusuunnassa taipunut, yleensä yläselässä oikealle ja alaselässä vasemmalle kaartuneesti. Skolioosi jakautuu yleisesti ottaen kahteen luokkaan: toiminnalliseen tai rakenteelliseen skolioosiin. Toiminnallinen skolioosi on kehon tapa kompensoida muita epätasapainotiloja, kuten lyhyempää jalkaa tai lantion epätasapainoa/subluksaatiota. Hyvä uutinen on, että toiminnallinen skolioosi on usein ratkaistavissa käsittelemällä ja korjaamalla näitä taustalla olevia rakenteellisia ongelmia.

Rakenteellinen skolioosi on sen sijaan haastavampi hallita, siihen liittyen histologisia muutoksia itse luustossa. Vaikka sitä ei käytännössä voi saada suoraksi, hallintastrategioilla voidaan estää sen paheneminen, ja jopa saada oikaistua selkää suorempaan asentoon. Monissa rakenteellisissa skolioositapauksissa on myös toiminnallinen komponentti, minkä vuoksi kiropraktinen hoitoi usein johtaa tilan lievitykseen tyypistä riippumatta.

Scheuermannin oireyhtymä on skolioosin kaltainen rakenteellinen tila. Keskeinen ero on niiden välillä on siinä, että Scheuermannin oireyhtymä johtaa selän yläosan normaalin kyfoottisen käyrän korostumiseen sivusuuntaisen taipuman sijasta. Se kehittyy yleensä varhaisnuoruusvuosien aikana, eroten rintarangan kyfoosin lisääntymisestä vanhetessa, jota joillain iäkkäillä henkilöillä saattaa esiintyä.

Sekä rakenteellista skolioosia että Scheuermannin tautia pidetään idiopaattisina, eli niiden tarkkaa syytä ei tunneta. Skolioosin tai Scheuermannin oireyhtymän kanssa eläminen voi aiheuttaa muun muassa jäykkyyttä sekä usein myös kovaa kipua selässä. Vaurioituneilla alueilla on myös yleensä enemmän tulehdusta ja niissä voi tapahtua varhaisia rappeutumisprosesseja, mikä korostaa varhaisen hoidon ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden merkitystä.

Lievemmissä tapauksissa ja säännöllisen kiropraktisen hoidon avulla näistä sairauksista kärsivät henkilöt voivat elää täysin toimintakykyistä ja kivutonta elämää. Epänormaalisti kaartuvien alueiden liikkuvuuden säilyttäminen rangassa on kuitenkin avainasemassa, erityisesti nuoresta iästä lähtien. Lapset ja nuoret, jotka aloittavat kiropraktisen hoidon jo diagnoosin alkuvaiheessa, saavuttavat usein parhaat tulokset. Vaikeammissa tapauksissa leikkaus voi olla välttämätön vaihtoehto.

Jokainen tapaus on kuitenkin ainutlaatuinen, ja räätälöity lähestymistapa hoitoon on olennaisen tärkeä. Jos sinulla tai läheiselläsi on skolioosi tai Scheuermannin syndrooma, ammattilaisen konsultointi ja varhainen puuttuminen voivat vaikuttaa merkittävästi yleiseen hyvinvointiin näistä kärsiville.

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here